PUC CONFIAR EN EL MEU ADMINISTRADOR DE FINQUES?

1. Teniu accés als comptes de la comunitat?

Disposar d’un espai virtual en el qual puguis consultar la comptabilitat de la teva finca i del teu immoble, i on puguis veure els moviments realitzats per l’administrador de finques, t’assegurarà que coneixes els cobraments i els pagaments de la comunitat.

En la majoria de comunitats la revisió dels comptes la sol fer president.

En qualsevol cas, un administrador de finques mai hauria oposar-se a facilitar l’accés als comptes de la comunitat a president o representant designat.

2. Disposeu de compte a part per derrames extraordinàries?

En el cas que l’edifici requereixi d’obres que suposin un impacte econòmic extraordinari per a la comunitat, és aconsellable que s’obri un compte bancari apart per controlar els ingressos i pagaments relacionats amb l’obra.

L’administrador de finques, previ a la realització de l’obra, va cobrant la vessa mensualment i ingressa els diners en el compte la comunitat. A mida que es va realitzant l’obra, es va pagant des d’aquest compte a l’industrial.

Tenir els diners de les derrames extraordinàries en un compte en què l’administrador tingui accés, però que qualsevol pagament necessiti de la supervisió de president de la comunitat, garanteix la tranquil·litat de la comunitat.

3. Superviseu els comptes i pagaments?

En el cas de les derrames per obres grans, quan el responsable tècnic que supervisa la intervenció dóna el conforme amb les certificacions, és aconsellable que el president autoritzi l’administrador a fer la transferència corresponent.

4. L’administrador de finques està col·legiat?

Qualsevol copropietari pot accedir al lloc web de col·legi d’administradors, o si ho prefereix, pot trucar o fer servir aquest cercador del col·legi per assegurar-se de si l’administrador de finques està col·legiat o no.

Els administradors de finques col·legiats comptem amb una assegurança de responsabilitat civil perquè en el cas de negligències, les comunitats de propietaris tinguin certa cobertura. Si el teu administrador no està col·legiat i comet una negligència sense disposar d’una assegurança, la vostra comunitat quedarà sense cobertura.

5. Rebeu informació sobre les obligacions de la comunitat?

La inspecció tècnica de l’edifici -ITE- és un exemple clar de les obligacions d’una comunitat i és obligatòria per a totes les comunitats de propietaris. Ignorar la inspecció de l’edifici, els seus terminis o l’esmena de les possibles deficiències detectades per l’ITE en els terminis estipulats per llei, comportarà importants sancions que la comunitat haurà d’assumir.

Qualsevol administrador de finques mínimament responsable i professional farà tot el possible perquè les comunitats que administra no es vegin en aquestes circumstàncies.

És important que el president de torn supervisi l’acció de l’administrador i col·labori el màxim en el compliment de les obligacions de la comunitat.

6. L’administrador de finques NO contesta trucades i correus?

Quan l’administrador de finques no contesta els correus electrònics, és senyal que alguna cosa no va com hauria d’anar.

En el cas que portis un temps més llarg del normal mirant de posar-te en contacte amb l’administrador de finques i aquest no respongui, et recomanem que et posis en contacte amb el Col·legi d’Administradors de Finques per comprovar si té algun tipus de denúncia, de cara a comprovar si aquest administrador és digne de confiança.

7. Notificacions estranyes?

Heu rebut alguna notificació estranya o anòmala?

Totes les comunicacions entre la comunitat i els industrials o proveïdors han de ser a través de l’administrador de la finca.

En el cas que arribi una notificació estranya o anòmala al president de la comunitat, nosaltres recomanem que es disparin les alertes.

Coneixem el cas d’un administrador no col·legiat que exerceix a una població de El Maresme, la mala gestió del qual envers l’ITE va desembocar en una importantíssima sanció per a la comunitat que administrava.

També el cas d’una comunitat de Barcelona que va rebre una notificació de la companyia d’assegurances de l’edifici, anunciant que la finca portava dos mesos sense cobertura perquè l’administrador de finques no havia pagat els rebuts.

Conclusió

Ara ja ho sabeu, si les vostres respostes han estat totes afirmatives menys la darrera, creiem que no us heu de preocupar. En cas contrari…